Какво представлява инфарктът на миокарда?

Инфарктът на миокарда, познат още като сърдечен удар, е сериозно медицинско състояние, при което кръвообращението към част от сърдечния мускул е блокирано, обикновено поради тромбоза в сърдечната артерия. Това води до повреда или смърт на част от сърдечния мускул поради липса на кислород.

Симптоми
Симптомите на инфаркт могат да включват болка в гърдите, неудобство или болка в ръцете, рамото, лактите, гърлото, челюстта или гърба. Други симптоми включват гадене, изпотяване, умора, задух и сърдечни палпитации.

Причини
Инфарктът обикновено се случва когато една или повече от коронарните артерии, които доставят кръв до сърдечния мускул, се блокират от тромб. Това често е резултат от атеросклероза, процес, при който в артериите се образува плака от мазнини и холестерол.

Лечение
Инфарктът на миокарда изисква незабавно медицинско внимание. Лечението може да включва медикаменти за разтваряне на тромбите, хирургически процедури като ангиопластика или операция на отворено сърце, и кардиорехабилитация.

Превенция
Някои от най-добрите начини за предотвратяване на инфаркт включват здравословен начин на живот - правилно хранене, редовно упражнение, отказване от пушене и контрол на кръвното налягане, холестерола и диабета.

Информацията е предназначена само за обща информация и образование. Тя не трябва да се разглежда като заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Не трябва да се използва за самолечение или самодиагноза. Свържете се с вашия личен лекар или друг квалифициран здравен работник за всякакви въпроси, които може да имате относно вашето здравословно състояние. Никога не игнорирайте професионален медицински съвет и не отлагайте търсенето на такъв поради нещо, което сте прочели в интернет.

2 Likes