Какво трябва да знаем за слънчевия тен?

Здравословният блясък е нещо, което повечето хора искат. За някои този блясък идва под формата на загар.

Има няколко различни начина да получите загар, включително солариуми и старомодния метод: лежане на слънце.

Излизането на слънце има предимства и недостатъци. Слънцето ви осигурява витамин D, но лъчите му също така представляват заплаха за кожата ви.

Какво е Загарът?
Получавате загар, когато кожата ви влезе в контакт с ултравиолетови лъчи на светлината (UV лъчи). Двете типа UV лъчи са UVA и UVB.

Кожата ви има три основни слоя:

Епидермис. Горният слой, който можете да видите
Дермис. Вторият слой, който съдържа главно нерви, жлези и фоликули.
Субкатуназния тъкан.
Третият и последен слой, пълен с мастни тъкани, вени и артерии.

UVA е видът светлина, който ви прави загорял. Тя достига до долните сллоеве на епидермиса, предизвиквайки кожата ви да произведе кафяв пигмент, наречен меланин. Меланинът се произвежда от клетки, наречени меланоцити.

Меланинът е опитът на кожата ви да блокира уврежданията, които причиняват UVA лъчите. Колкото повече го излагате на слънце, толкова повече меланин тяло ви произвежда.

UVB лъчите причиняват изгаряне от слънцето. Те изгарят само горните слоеве на епидермиса.

Хората с по-тъмна кожа имат повече меланин и обикновено получават по-дълбок загар. Хората с тъмни тонове на кожата не изгарят толкова лесно колкото тези със светла кожа. Но без слънцезащитен крем или друга защита, всеки е уязвим към вредните лъчи на слънцето.

Колко Отнема да се Придобие Загар?
Колко време ви отнема да се загорите зависи от:

  • Тона на кожата ви
  • Чувствителността ви към слънцето
  • Силата на слънчевите лъчи
  • Надморската височина на местоположението ви
  • Дали използвате слънцезащитен крем и какъв е факторът на защита от слънце (SPF) на слънцезащитния ви крем
  • Консултирайте се с дерматолог или лекар, за да разберете колко слънце е подходящо за нуждите на кожата ви.

Как Загарът Влияе на Здравето Ви?
Излагането на слънце може да ви помогне да получите витамин D и да подобри настроението ви. Също така може да помогне да намалите кръвното си налягане и да спите по-добре. Но незащитеното излагане на слънце е много вредно за кожата ви.

Загарът може да промени кожата ви постоянно. Дългосрочното излагане на слънце може сериозно да повреди кожата ви и да ви състари. Загарът може да причини тъмни петна и бръчки.

UVA лъчите също могат да причинят рак на кожата, наречен меланом, който може да бъде смъртоносен. Когато меланомът остане незабелязан, той може бързо да се разпространи по цялото тяло.

UVB лъчите причиняват два вида рак на кожата: базален и плоскоклетъчен карцином. Когато получите рак на кожата, лекарят ви често го премахва, като изрязва рака. Тези операции могат да оставят белези по кожата ви.

Слънцезащитният крем може да намали риска ви от рак на кожата и да ви позволи безопасно да прекарвате време на открито. Следвайте тези съвети, за да се уверите, че слънцезащитният ви крем върши необходимата работа:

  • Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем. Широкоспектърен слънцезащитен крем означава, че блокира и UVA, и UVB лъчи.
  • Носете слънцезащитен крем всеки ден. Използвайте слънцезащитен крем с минимум 30 SPF. Не бъдете заблудени от облаците. Те могат дори да направят слънчевите лъчи още по-интензивни. Нанесете слънцезащитен крем сутринта, така че да сте защитени през целия ден.
  • Повторно нанасяйте, ако плувате. Дейности като плуване или изпотяване могат да направят слънцезащитния ви крем по-малко ефективен. Нанасяйте отново след всяко плуване или сесия на изпотяване.
  • Избягвайте слънцето, когато е най-горещо. Избягвайте слънцето между 10 ч. и 16 ч.

Солариуми
Солариумите се рекламират като бърз и удобен начин за загар. Но те са опасни и нямат ползите на слънцето.

Те излъчват главно UVA лъчи, които не ви осигуряват витамин D и са свързани с меланома. Показано е, че солариумите увеличават честотата на меланома при млади жени.

Както твърде много слънчева светлина, така и солариумите могат да направят кожата ви преждевременно стара.

Лосиони за тен
За щастие, има решение за хората, които искат да са загорели без рисковете. Самозагарите са кремове или лосиони, които се нанасят на кожата ви и имитират вида на меланина.

Някои самозагари съдържат дихидроксиацетон (DHA), продукт, който постепенно оцветява кожата ви. Използвайте този вид с внимание. DHA не е одобрен от Администрацията по храни и лекарства (FDA) за употреба на определени части на тялото ви, като устните ви.

Самозагарите се правят с много различни съставки и са налични в различни оттенъци. Разгледайте, докато не намерите този, който работи най-добре за вас.

3 Likes