Раходка из село Медвен

Село Медвен, едно от бижутата на Стара планина, разположено в община Котел - на около 14км от град Котел.

Разходката ни започва от централния площад на селото. Тук ще откриете разнообразие от уникални исторически сгради, включително паметник на Захари Стоянов. Не далеч от центъра на селото е къщата на Захари Стошнов, която е преобразувана в музей. Това е мястото, където е роден известният български революционер и писател и днес може да видите множество от неговите лични вещи и да научите повече за неговия живот и дело.

В близост до музея - на не повече от 20 минути пеш се намира църквата “Св. Марина”. Тя е със запазена оригинална архитектура и декорации, които осигуряват богат исторически контекст и възможност за размишление.

След като се потопите в културното наследство на селото, е време да разгледате природата около него. Ако сте любител на планинския туризъм, не пропускайте да посетите еко пътеката “Синия вир”, намираща се в непосредствена близост до селото. Това е лесен маршрут, подходящ за всички възрасти, и предлага великолепни гледки към околната природа, където шумът на водата ще ви умири и освежи. Пътеките към водопада ви водят през красиви горски терени, богати на разнообразна растителност, а ако имате късмет може да срещнете някоя дива сърничка.

В края на деня, опитайте някои от местните български специалитети в някоя от уютните механи в селото. Ние вечеряхме в “Еко Селище Синия Вир” - останахме много приятно изненадани от вкусната кухня.

5 Likes

Много приятно място. Ходил съм преди години.

2 Likes

На 2 километра от селото се намира Синият вир (в миналото май са му викали Чъртовец) и местните казват, че на места вирът е дълбок до 8 метра, а според някои даже 12 метра, а водопадът е висок около 7м. Нагоре по реката са водопадите Малък скок и Голям скок, но преходът до тях е доста труден и дълъг. Но пък си струва!

4 Likes
3 Likes

Medven TV Tower Short - YouTube

1 Like

Fly over Siniya Vir - YouTube

2 Likes

Интересни клипове! Абонирах се към канала! :heart: :heart: :heart:

2 Likes

Разходка над село Медвен
Village of Medven from above - YouTube

1 Like

Благодарим Ви! :heart: :+1:

Едно уточнение - къщата, в която се помещава музеят на З. Стоянов не е родната му къща…Той е роден в близост до къщата-музей, която е била собственост на баща му.
А родното име на З. Стоянов е Джендо.

4 Likes
5 Likes
4 Likes

Браво!!! Чудесни кадри, „подплатени“ с много подходяща музика!

3 Likes